Estakados statybą baigė keturiais mėnesiais anksčiau

Liepos pradžioje Vilniuje ketinama atidaryti eismą estakada, jungiančia Konstitucijos prospektą ir Ukmergės gatvę. Šiuo metu vyksta baigiamieji darbai.

Trijų eismo juostų estakada, kuri gerokai padidins sankryžos pralaidumą Ukmergės gatvės kryptimi nuo transporto žiedo bei iš Geležinio Vilko gatvės, bus atiduota naudoti keturiais mėnesiais anksčiau, nei numatyta sutartyje.

„Darbus stengėmės organizuoti taip, kad, nepažeisdami technologinių procesų, kaip galima sutrumpintume projekto vykdymo trukmę“, –  sakė estakados statybos darbus organizuojantis AB „Panevėžio keliai“ projekto vadovas Edmundas Jakubauskas. Sutartyje numatyta sankryžos rekonstrukcijos darbų pabaiga – 2007 metų lapkričio 7 d.

Transporto jungtis nuo Konstitucijos prospekto iki Ukmergės gatvės suprojektuota kaip vienos eismo krypties trijų eismo juostų estakada per Geležinio Vilko gatvę. Estakados ilgis – 247 metrų, plotis su atitvarais – 14,25 metro.

Pasak projekto vadovo, Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvių sankirtos rekonstrukcijos darbai dar nėra visiškai baigti: neįrengti šviesoforai, nesutvarkytas gatvių ženklinimas, paskirstantis eismo srautus Ukmergės gatvėje.

Kai bus paleistas eismas naujai pastatyta estakada, sumažėjus transporto srautui Ukmergės gatvėje, atsiras galimybė Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvės sankryžą baigti tvarkyti kaip numatyta projekte. Be to, savivaldybė šioje sankirtoje lygiagrečiai pradėjo vykdyti naują projektą, susijusį su asfaltbetonio dangos remontu. Dėl šių darbų Geležinio Vilko gatvėje vis dar bus iš dalies ribojamas automobilių eismas.

Po rekonstrukcijos esama šešių eismo juostų pločio Ukmergės gatvė bus naudojama automobilių eismui centro link: keturių eismo juostų gatvė prieš sankryžą išplatės iki 6 eismo juostų, kurių viena bus skirta visuomeniniam transportui, kita bus naudojama dešiniajam posūkiui į Saltoniškių gatvę.

Baigiami ir naujai pradėti darbai nekliudo automobilių eismui naudoti pačią estakadą. Ši galimybė gerokai palengvins automobilininkų, važiuojančių Ukmergės ir Geležinio Vilko gatvėmis bei transporto jungtimi nuo Konstitucijos prospekto žiedo iki Geležinio Vilko gatvės, rūpesčius.

Kaip jau buvo skelbta, sutartį dėl transporto jungties nuo Konstitucijos prospekto iki Ukmergės gatvės statybos rangovai su savivaldybės įmone „Vilniaus kapitalinė statyba“ pasirašė 2005 m. spalį.

Statybos darbus vykdė AB „Panevėžio keliai“ drauge su partneriais: kelių statybos UAB „Fegda“ ir tiltų statybos UAB „Tilsta“. Bendra projekto darbų apimtis – 35,96 milijono litų. Projektą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Pasak AB „Panevėžio keliai“ projekto vadovo Edmundo Jakubausko, šį projektą įgyvendinti nebuvo lengva dėl geologiniu požiūriu sudėtingos vietovės ir automobilių eismo organizavimo. Transporto srautų tyrimų duomenimis, Ukmergės ir Geležinio Vilko gatvių sankryža rytinio piko metu per valandą abiem kryptimis pravažiuoja iki 8 tūkstančių automobilių.