Dedamas taškas Šiaulių g. 8 namo Vilniuje istorijoje

Švenčių išvakarėse pasiektas susitarimas atstatyti įgriuvusį Šiaulių g. 8 namą Vilniaus senamiestyje ir atlyginti gyventojų patirtą žalą. Taikos sutartį pasirašė visos suinteresuotos šalys: projekto „Mikalojaus žiedas” plėtotoja „Sektor“, buvęs generalinis rangovas „Constructus” ir draudimo kompanija „If P&C Insurance AS“ bei nukentėję namo gyventojai. Pagal ją visos šalys atsisako teismus užvertusių ieškinių. „Constructus” įsipareigojimus taikos sutartyje dėl namo atstatymo prisiima pagrindinė jos akcininkė –„Panevėžio keliai”. Nelaimė įvyko 2007 m. sausio 25 d. Projekto generaliniu rangovu „Constructus“ buvo iki 2008 m. pavasario.

„Gyventojai po namo griūvimo dėjo visas įmanomas pastangas, siekdami kad būtų atstatytas sugriuvęs namas, ir ne kartą buvo pasijutę aklavietėje. Todėl dabar, po taikos sutarties pasirašymo, norime pranešti, kad vertiname visų sutarties šalių įdėtą indėlį siekiant taikaus susitarimo ir tikime, kad sutarties šalys įvykdys savo įsipareigojimus ir, nepraėjus nei metams, sugriuvusių butų gyventojai vėl grįš į savo namus“, – sakė namo gyventoja Aušra Pakėnienė.

„Mes, kaip ir kitos suinteresuotos šalys, dėjome daug pastangų, kad ši sutartis būtų sudaryta, o savo dukterinės statybų bendrovės „Constructus” įsipareigojimus nutarėme perimti, matydami, kad ji nesugebės jų įvykdyti. Nors juridiškai nesame tiesiogiai atsakingi už „Constructus” veiklą, jaučiame moralinę atsakomybę už skaudžius avarijos padarinius. Prisidedame prie žalos gyventojams atlyginimo ir namo atstatymo“, – sakė AB „Panevėžio keliai“ plėtros direktorius Eugenijus Rečiūnas. Tolesniam taikos sutarties įgyvendinimui įtakos turės ir Vilniaus miesto savivaldybė. Tikimasi konstruktyvios jos pozicijos bei geranoriškos paramos.

„Manau, kad toks sprendimas yra teisingiausias, nes visos pusės yra patenkintos. Būdami vieni didžiausių atstatymo dalies finansuotojai, sieksime, kad procesas nesustotų ir kuo greičiau pasibaigtų gyventojų pakartotinėmis įkurtuvėmis suremontuotame pastate“, – sakė draudimo bendrovės „If“ žalų centro Lietuvoje vadovas Audrius Smaliukas.

„Aktyviai dalyvavome procese, siekdami išspręsti viso kvartalo gyventojams rūpimą problemą. Istorija parodė, kad bandymas susitarti yra pats efektyviausias sprendimas. Dėsime pastangas, kad Šiaulių gatvė vėl būtų gyventi miela vieta, o ši nemaloni istorija – pamiršta“, – kalbėjo „Sektor“ projektų vadovas Robertas Liudvinavičius.

Kompensacijos gyventojams jau pradėtos mokėti. Atstatyti ir suremontuoti Šiaulių g. 8 namą numatoma iki 2010 m. rugsėjo-spalio mėnesio. Bendra namo atstatymo ir kompensacijų suma siekia 3 mln. litų.

Šiuo metu jau yra parengtas sugriuvusios namo dalies atstatymo techninis projektas, padėti pamatai, užfiksuoti kiekvieno buto defektai, įvertinti ir su gyventojais suderinti jų šalinimo, remonto kaštai, sudarytos reikalingų darbų sąmatos. Taip pat numatyta sutvarkyti bendrojo naudojimo erdves – laiptines, suremontuoti namo stogą, fasadus. Baigiamos derybos dėl darbus vykdysiančio generalinio rangovo parinkimo.

Sutartį pasirašiusių šalių įsitikinimu, padėtas tvirtas teisinis ir moralinis pagrindas, leisiantis sklandžiai ir iki galo užbaigti namo atstatymą bei kompensuoti gyventojų patirtą žalą. Apie reikšmingus šių darbų etapus bus informuojama visuomenė.

Taikos susitarimą pasiekti padėjo tai, kad šalys nuo bylinėjimosi teismuose ir įprastinių derybų perėjo prie taikinamojo tarpininkavimo (mediacijos) priemonių. Tai padėjo rasti bendrus sprendimus.